2013. júl 03.

A GE leszámol a csöpögő csapokkal és a huzatos ablakokkal

írta: rckostar
A GE leszámol a csöpögő csapokkal és a huzatos ablakokkal

Az elmúlt évtized során a GE több ezer munkatársa, több száz irodát és gyárat járt végig újra és újra, hogy huzatos ablakok, csöpögő csapok, a hétvégen is égve hagyott lámpák és egyéb energiapazarló jelenségek nyomára bukkanjon. Ezek az “energia-kincsvadászatok” eddig több mint 275 millió dollár energia-megtakarítást eredményeztek, csökkentették a GE karbonlábnyomát, és vezető környezetvédelmi csoportokat késztettek arra, hogy dicsérően nyilatkozzanak a cég ez irányú tevékenységéről.

co2-Emission.jpg

A World Wildlife Fund (WWF, Vadvédelmi Világalap) és a Carbon Disclosure Project (CDP, Szén-Dioxid Kibocsátás Közzétételi Projekt) e hónapban közzétett új jelentése üdvözli a GE üvegházgáz-kibocsátás csökkentése terén végzett tevékenységét, a „nagyratörő” széndioxidkibocsátás-csökkentési céljainak túlteljesítését, továbbá azt, hogy jobb pénzügyi eredményeket ért el azoknál a vállalatoknál, amelyek nem tűztek ki ilyen célokat.  

A GE „saját tevékenységei energiahatékonyságának javítását tűzte ki célul, és drámai mértékben túlteljesítette az eredetileg célul kitűzött évi 1%-os kibocsátás-csökkentést" - írják a jelentés szerzői.  „Az előtte álló lehetőségeket felismerve a GE 2010-ben úgy módosította a célkitűzését, hogy ez eredeti célkitűzésben is szereplő 2004-es kibocsátási szinthez képest [2015-re] 25%-os legyen az abszolút kibocsátás-csökkentés.”

Marcia Marsh, a WWF amerikai szervezetének műveleti igazgatója azt írja a jelentésben, hogy „az életben sokszor kell nehéz választásokat tenni, különösen a nagyvállalatok pénzügyi és operatív igazgatóinak. De a profit növelése és a bolygó megőrzése közötti választásnak nem kell ilyennek lennie” – mondja.

Carter Roberts, a WWF elnöke a Bloombergnek elmondta, hogy a jelentés célközönségét a pénzügyi igazgatók jelentik, bár az Alap hagyományosan a nagyközönséget és a politikai döntéshozókat szólítja meg. „Mélységes csalódással tölt el bennünket, hogy érzésünk szerint a kormány nem hozza meg azokat a fajta döntéseket, amelyek napjaink egyik legnagyobb kockázatának kezeléséhez szükségesek, ezért most minden szem a privát szektorra szegeződik” - nyilatkozta Roberts a Bloombergnek.

A „3%-os megoldás: profitnövelés a széndioxid-kibocsátás csökkentése révén” címet viselő jelentés hat évnyi kutatómunka eredménye, melynek során a jelentés szerzői „feltérképezték”, hogyan csökkenthetik az amerikai vállalatok profitábilisan a kibocsátásukat 3%-kal a 2010-es szintek alá 2020-ra, és előzhetik meg egyidejűleg a globális átlaghőmérséklet több mint 2 Celsius fokos emelkedését. A jelentés figyelmeztet arra, hogy a klímaváltozás ezen küszöbérték felett „várhatóan hosszú távú, veszélyes és visszafordíthatatlan" hatásokkal jár.

„A 3%-os megoldás a feje tetejére állítja a klímaváltozással kapcsolatos jelenlegi szemléletet” – mondta Marsh a WWF-től. „A klímaváltozás velejáróként számon tartott problémák óriási üzleti lehetőségekké válnak”.

A McKinsey & Co., a Deloitte, valamint más cégek és szakértők adataira és elemzéseire támaszkodó jelentés megállapítja, hogy csak maguk az amerikai vállalatok akár 190 milliárd dollárnyi nettó megtakarítást realizálhatnának 2020-ban, amennyiben célzott változtatásokat hajtanának végre üzleti modelljeiken. 2010 és 2020 között ez az érték akár a 780 milliárd dollárt is elérheti. A jelentés által idézett szakértők szerint ezek a változtatások - amilyeneket a GE energia-kincsvadászata is feltárt – többek között az energiahatékonyság fokozását jelenthetik magatartásbéli, valamint az energiagazdálkodás terén tett javítások és technológiai fejlesztések révén, illetve az olyan kis karbonlábnyomot eredményező energiarendszerek, mint például a tetőre szerelt napelemek alkalmazásán keresztül.

„A lehetőség itt van, csak meg kell ragadni” – írja Paul Simpson, a CDP vezérigazgatója. A szakember szerint „gyorsan változó világunkban azok segítik elő vállalatuk és nemzetgazdaságuk jövendő sikereit, akik nem félnek az elsők között lépni."

A GE energia-kincsvadászatáról szóló angol nyelvű videó az alábbi linken érhető el:

Szólj hozzá

környezetvédelem kibocsátás CO2 GE